Hrvatska i komparativna javna uprava - dostupni tekstovi iz 2011.

Na stranicama Instituta za javnu upravu dostupni su tekstovi iz časopisa “Hrvatska i komparativna javna uprava” za 2011. godinu. U repozitoriju časopisa trenutno se nalazi više od 400 znanstvenih i stručnih članaka, prikaza ogleda i vijesti, objavljenih u deset godišta časopisa (tekstovi objavljeni u razdoblju od 2002. do 2011. godine), koji su dostupni za pregled i preuzimanje (download).

“Jesu li Hrvatskoj potrebne agencije?” - Savjetovanje Instituta za javnu upravu, 16. studenog 2012.

savjetovanje_3
Institut za javnu upravu organizirao je 16. studenog 2012. u prostorijama Hrvatske gospodarske komore savjetovanje na temu “Jesu li Hrvatskoj potrebne agencije? Regulacija i privatizacija javnih službi na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini”.

Urednici ovogodišnjeg savjetovanja Instituta bili su prof. dr. sc. Ivan Koprić, doc. dr. sc. Anamarija Musa i doc. dr. sc. Vedran Đulabić s Katedre za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Jasminka Trzun kao predstavnica Hrvatske gospodarske komore, prof. dr. sc. Ivan Koprić kao predsjednik Instituta za javnu upravu i dr. sc. Zoran Pičuljan u ime Ministarstva uprave uvodnim govorima pozdravili su više desetaka nazočnih znanstvenika, praktičara i političara naglašavajući važnost reorganizacije i repozicioniranja agencija u sustavu hrvatske javne uprave te izražavajući nadu da će savjetovanje iskristalizirati korisne preporuke i rješenja.

pročitajte više...

Drugi forum za javnu upravu - Hrvatski apsorpcijski kapacitet za EU fondove: potrebe i mogućnosti

IMG_0915

Dana 24. listopada 2012. u organizaciji Zaklade Friedrich Ebert i hrvatskog Instituta za javnu upravu održan je drugi po redu Forum za javnu upravu. Voditeljica Foruma je doc. dr. sc. Anamarija Musa s Katedre za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Dok se na prvom Forumu raspravljalo o lokalnoj samoupravi i decentralizaciji Hrvatske, tema drugog Foruma bio je hrvatski apsorpcijski kapacitet za sredstva iz fondova EU. Forum je okupio više desetaka članova znanstvene zajednice i praktičara. Moderator foruma bio je Neven Šantić, predsjednik uprave televizijske kuće Kanal Ri.

Na početku je svim sudionicima podijeljena posebna publikacija s prvog Foruma, u kojoj su radovi nastali temeljem uvodnih izlaganja prof. dr. sc. Ivana Koprića i dr. sc. Dubravke Jurlina Alibegović, kao i sažetak rasprava koji je napisala Romea Manojlović. Uvodna izlaganja na drugom Forumu za javnu upravu održali su doc. dr. sc. Vedran Đulabić i Matiji Derku, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU.

pročitajte više...

Novi broj časopisa "Hrvatska i komparativna javna uprava" – rujan 2012

Iz tiska je izašao broj 3/2012 časopisa Hrvatska i komparativna javna uprava - Croatian and Comparative Public Administration.

U novome broju časopisa objavljeni su radovi koji se bave pitanjem i statusom nekih glavnih gradova u Europi, prikazuje se stanje lokalne samouprave u Sloveniji te tijek procesa decentralizacije u Srbiji. Tri rada su posvećena stanju u hrvatskoj lokalnoj samoupravi, dok se jedan bavi upravljanjem okolišnim problemima.

U ovome broju časopisa objavljeno je deset znanstvenih i jedan stručni rad. Pet znanstvenih radova objavljeno je na engleskom jeziku, četiri na hrvatskom, jedan na srpskom i jedan stručni rad na hrvatskom jeziku.

pročitajte više...

Predavanje "Koordinacija i kolaboracija vlade"

image002
Dana 26. rujna 2012. u organizaciji Studijskog centra za javnu upravu i javne financije Pravnog fakulteta u Zagrebu i Instituta za javnu upravu, John Halligan, profesor javne uprave na Sveučilištu u Canberri, održao je u Vijećnici Pravnog fakulteta u Zagrebu svoje drugo gostujuće predavanje na temu „Koordinacija i kolaboracije vlade“. Moderatorica predavanja bila je Slavica Banić, glavna tajnica Instituta za javnu upravu. Predavanju je prisustvovalo više desetaka članova Instituta za javnu upravu, predstavnika akademske zajednice i polaznika poslijediplomskih studija iz javne uprave te ostalih zainteresiranih sudionika.

pročitajte više...

Predavanje "Politički savjetnici i rukovodeći službenici: Komparativni pregled i otvorena pitanja"

Halligan
U organizaciji Instituta za javnu upravu i Studijskog centra za javnu upravu i javne financije, John Halligan, profesor javne uprave na Institutu za javno upravljanje, Sveučilište u Canberri, Australija održao je 17. rujna 2012. prvo gostujuće predavanje na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu o temi „Politički savjetnici i rukovodeći službenici: Komparativni pregled i otvorena pitanja“. Aktualnost ove teme pokazuje i predstojeće gostovanje profesora Halligana u Splitu 21-24. rujna 2012. u sklopu kojeg će održati istoimeno predavanje na Pravnom fakultetu u Splitu 21. rujna 2012.

Predavanje je moderirao prof. dr.sc. Ivan Koprić, predsjednik Instituta za javnu upravu i predstojnik Katedre za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu, predstavivši prisutnima znanstvene aktivnosti i postignuća predavača. Publiku je činilo više desetaka članova Instituta za javnu upravu, predstavnika Ministarstva uprave, profesora i suradnika Pravnog fakulteta i Fakulteta političkih znanosti te poslijediplomskih i diplomskih studenata.

pročitajte više...

Priručnik "Europska regulacija profesija i komore u Hrvatskoj" izašao iz tiska

Komore
U okviru biblioteke Instituta za javnu upravu "Priručnici za stručno usavršavanje" iz tiska je izašao novi priručnik pod nazivom “Europska regulacija profesija i komore u Hrvatskoj” autorica Anamarije Muse i Jasmine Džinić.

Priručnik sadrži detaljnu studiju o komorama kao profesionalnim udruženjima za regulaciju profesija, koje imaju dugu povijest u Europi i Hrvatskoj. Studija posebno razmatra razloge i mogućnosti regulacije profesija, analizira komore u Hrvatskoj, bavi se izazovima njihove prilagodbe zahtjevima članstva u EU i zagovara razvoj profesionalizacije u javnoj upravi.

Priručnik je namijenjen svima koji su zainteresirani za pitanja djelovanja komora u Hrvatskoj, a sadrži i vrlo detaljan prikaz svih komora i strukovnih udruga koje djeluju u Hrvatskoj.

Cijena priručnika je 70,00 kuna, a na narudžbu većeg broja priručnika odobravamo popust. Narudžbenicu za priručnik možete preuzeti
ovdje.

Novi broj časopisa "Hrvatska i komparativna javna uprava"

Iz tiska je izašao broj 2/2012 časopisa Hrvatska i komparativna javna uprava - Croatian and Comparative Public Administration. U ovome broju časopisa objavljeno je osam znanstvenih i tri stručna rada. Pet znanstvenih radova objavljeno je na engleskom jeziku, a tri na hrvatskom. Među stručnim radovima dva su objavljena na hrvatskom i jedan na engleskom jeziku.

U novome broju časopisa mogu se pronaći teme iz područja lokalnih javnih politika, upravnih reformi u jugoistočnoj Europi, regionalnoj politici u Hrvatskoj, javnog prava te radovi posvećeni akademiku Pusiću.

pročitajte više...

Konferencija "20 godina hrvatske diplomacije", Zagreb, 18. lipnja 2012.

croatia_eu_flag
U organizaciji Udruge hrvatskih diplomata i Instituta za javnu upravu, 18. lipnja 2012. u prostorijama Starogradske vijećnice u Zagrebu, povodom Dana hrvatske diplomacije održana je diplomatska konferencija pod nazivom «20 godina diplomacije Republike Hrvatske».

Konferenciju je otvorila predsjednica Udruge hrvatskih diplomata Nives Malenica, predstavivši zadatke i ciljeve ove novoosnovane udruge. Doc. dr. sc. Vedran Đulabić pozdravio je prisutne u ime suorganizatora konferencije, Instituta za javnu upravu. Mr. sc. Zdravko Mršić, kao prvi ministar vanjskih poslova RH ukratko je prikazao nastajanje i probleme s kojima se hrvatska diplomacija suočila trenutkom svog nastajanja 1990. Ministrica vanjskih i europskih poslova, prof. dr. sc. Vesna Pusić, naglasila je da pred hrvatskom diplomacijom stoji niz izazova uvjetovanih, među ostalim, i kriznim vremenima u kojima Hrvatska pristupa Europskoj uniji. Zbog velikih zadataka koji predstoje Hrvatskoj, ali i zbog posebne važnosti koju diplomacija ima za male zemlje, potrebno je osigurati visoku kvalitetu i profesionalnost hrvatske diplomatske službe. Zbog toga je ministrica posebno istaknula važnost suradnje Udruge hrvatskih diplomata i Instituta za javnu upravu.

Konferencija je bila podijeljena u tri tematska panela. Prvi panel je bio posvećen pitanju značenja diplomatske profesije i njezinim trenutnim izazovima, drugi panel je imao za zadatak objasniti i približiti djelovanje Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) i utvrditi kakva je perspektiva hrvatske diplomacije kao dijela EEAS. Napokon, treći panel se bavio temom javne diplomacije i pitanjima kako što uspješnije brendirati državu i unaprijediti kulturnu i gospodarsku diplomaciju.
pročitajte više...

Otkazano predavanje prof. Setnikar Cankar

Obavještavamo vas da je predavanje prof.dr. Stanislave Setnikar Cankar “Promjene u javnoj upravi i upravno obrazovanje” koje se trebalo održati u četvrtak 31. svibnja 2012. na Pravnom fakultetu u Zagrebu odgođeno zbog bolesti predavača. O novom terminu predavanja obavijestit ćemo vas naknadno.

Poziv na predavanje prof. dr. sc. Hal K. Colebatcha, Zagreb, 24. svibnja 2012.

colebatch
Studijski centar za javnu upravu i javne financije Pravnog fakulteta u Zagrebu i Institut za javnu upravu pozivaju vas na predavanje pod nazivom “Government and public policy”, koje će održati prof. dr. sc. Hal K. Colebatch, profesor emeritus University of New South Wales, Sydney, Australija. Predavanje će se održati u četvrtak, 24. svibnja 2012. od 9:30 do 11:00 sati u dvorani III Pravnog fakulteta u Zagrebu, Trg m. Tita 14, II. kat. Predavanje će se održati na engleskom jeziku, bez prijevoda.

Profesor dr. Hal K. Colebatch, University of New South Wales, Sydney, Australija, australski je politolog, s fokusom na policy studije i javno zdravstvo. Gostujući je profesor na Sveučilištu Twente u Nizozemskoj, povremeno predaje na Sveučilištu Robert Gordon u Aberdeenu u Škotskoj, UK. Bio je profesor javnih politika i na čitavom nizu drugih sveučilišta, uključujući višegodišnje boravke u Papui Novoj Gvineji, Bruneijima i nizu drugih zemalja.

Od 2006. godine je voditelj istraživačkog odbora IPSA-e (International Political Science Association) za Javne politike i javnu upravu (RC32). Objavio više knjiga, od kojih posebno valja istaći njegovu knjigu Policy, čije je drugo izdanje 2004. prevedeno na hrvatski jezik. Od novijih radova tu je The Work of Policy: An International Survey (2006.), te knjigu koju je uredio s nizozemskim kolegama Hoppeom i Noordegraafom Working for Policy (2010.).

Njegov središnji interes proučavanja vezan je uz proučavanje arhitekture procesa vladavine, odnosno, struktura i procesa kojima se kreiraju javne politike. Pri tome se oslanja na analitičke pristupe razvijene u političkoj znanosti, javnoj upravi i organizacijskoj teoriji. Objavio je i niz radova o politikama razvoja, naročito o ruralnom i lokalnom razvoju.

Promocija knjige "Europski upravni prostor", Zagreb, 17. svibnja 2012.

Promocija EUP_slika 2
U Vijećnici Pravnog fakulteta u Zagrebu 17. svibnja 2012. održana je svečana promocija knjige Europski upravni prostor autora prof.dr.sc. Ivana Koprića, doc.dr.sc. Anamarije Muse i mr.sc. Goranke Lalić Novak. Knjiga je nastala u okviru znanstvenog projekta Pravnog fakulteta u Zagrebu Europeizacija hrvatske javne uprave: utjecaj na razvoj i nacionalni identitet te je izdana u siječnju 2012. kao najnovije, peto izdanje biblioteke Instituta za javnu upravu Priručnici za stručno usavršavanje. Urednik biblioteke doc.dr.sc. Vedran Đulabić i dekan Pravnog fakulteta prof.dr.sc. Zoran Parać ispred Pravnog fakulteta otvorili su događaj i pozdravili mnogobrojnu publiku stručnjaka, praktičara i studenata koja je prisustvovala promociji. Prof.dr.sc. Stjepan Ivanišević u mirovini okupljenima je predstavio strukturu i sadržaj knjige, nakon čega su o razlozima i načinu nastanka te ciljevima knjige govorili su i prof.dr.sc. Ivan Koprić i doc.dr.sc. Anamarija Musa.

pročitajte više...

Forum za javnu upravu - Lokalna samouprava i decentralizacija, Zagreb, 16. svibnja 2012.

Forum FES-IJU Lokalna samouprava i decentralizacija 16.5.2012 (2)
U organizaciji Friedrich Ebert Stiftunga i Instituta za javnu upravu, 16. svibnja 2012. u prostorijama Hotela Dubrovnik održan je prvi Forum za javnu upravu. Forum za javnu upravu osnovan je kao trajni skup stručnjaka i praktičara sa šireg područja javne uprave sa temeljnim zadatkom da inicira promišljeno raspravljanje o temeljnim problemima hrvatske javne uprave i formulira moguća rješenja i prijedloge koji bi poslužili kao okvir i sadržaj nužnog procesa reforme hrvatske uprave. Osnovani forum je zatvorenog tipa, a na poziv organizatora u njemu sudjeluju stručnjaci iz akademskih i drugih institucija. Predviđeno je da se forum sastaje dva do tri puta godišnje te raspravlja o unaprijed dogovorenoj temi. Nakon svakog Foruma bit će izdana brošura koja će sadržavati uvodna izlaganja i raspravu sudionika Foruma.

Prvi Forum za javnu upravu bavio se temom Lokalne samouprave i decentralizacije. Okupljene sudionike foruma pozdravila je moderatorica foruma doc. dr. sc. Anamarija Musa sa Pravnog fakulteta u Zagreba te dr. Dietmar Dirmoser kao voditelj Friedrich Ebert Stiftung ureda za Hrvatsku.

pročitajte više...

Predavanje “Okrupnjavanje lokalnih jedinica u Finskoj, Zagreb, 13. travnja 2012.

pekkakettunen
Dana 13. travnja 2012., u organizaciji Instituta za javnu upravu i Studijskog centra za javne financije i javnu upravu, na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Pekka Kettunen, profesor s finskog Sveučilišta Jyväskylä, održao je predavanje na temu “Okrupnjavanje lokalnih jedinica u Finskoj”. Predavanju je pristustvovalo više desetaka članova Insituta za javnu upravu, članova drugih institucija, profesora i suradnika Pravnog fakulteta i Fakulteta političkih znanosti, studenata… Moderatorica predavanja bila je doc. dr.sc. Anamarija Musa, docentica na Katedri za upravnu znanost i voditeljica međunarodne suradnje Instituta, koja je kao uvod u predavanje predstavila gosta predavača i rekla nešto o njegovoj znanstvenoj djelatnosti...
pročitajte više...

Novi broj časopisa "Hrvatska i komparativna javna uprava"

Iz tiska je izašao prvi broj časopisa “Hrvatska i komparativna javna uprava” za 2012. godinu. U novom broju časopisa pretežiti dio objavljenih znanstvenih i stručnih radova posvećen je različitim pitanjima lokalne samouprave u Europi, te određenim problemima javnog menadžmenta u Hrvatskoj. Različitim aspektima lokalne samouprave u Mađarskoj bave se prof. István Temesi, Ándras Szalai i Renáta Tábit. Temesi piše o glavnom statusu grada Budimpešte, Szalai o posebnom statusu sela u Mađarskoj, a Tabit o gradovima sa statusom županija. Lokalnom samoupravom u Francuskoj bave se prof. Michêle Breuillard, prof. Stéphane Guérard i prof. Guillaume Protiêre. Breuillard obrađuje status grada Pariza, Guérard se bavi procesom decentralizacije i uređenjem francuskih “novih općina”, dok Protiêre obrađuje status francuskih metropola. Lokalnom samoupravom bavi se i Frédéric Delauneville objašnjavanjem posebnog statusa grada Bratislave. Temama javnog menadžmenta u Hrvatskoj posvetili su se prof. Jure Šimović i doc. Tereza Rogić Lugarić obradivši problematiku komunalnog gospodarstva i instrumenata njegovog financiranja, zatim Morena Mičetić-Fabić analizirajući organizacijsku prilagođenost jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj korištenju europskih fondova te Nada Pejić i Krešimir Buntak, koji se bave pitanjem može li delegiranje povećati učinkovitost državne uprave. Prof. Kristian Sabo, prof. Rudolf Scitovski i mr.sc. Petar Taler primjenjuju matematički model na analizu mogućeg broja izbornih jedinica u Hrvatskoj.

U ovome broju časopisa možete naći i novu sudsku praksu Europskog suda za ljudska prava, praksu Upravnog suda RH Te upravnu praksu Odbora za državnu službu. Objavljene su i tri vijesti s međunarodne i domaćih konferencija te intervju na engleskom jeziku prof. dr.sc. Ivana Koprića i Tijane Vukojičić Tomić o pravu glasa dijaspore u Hrvatskoj.

Novi broj zaključuje pojmovnik o javnim politikama. Objavljeno je ukupno devet znanstvenih radova, od čega pet na engleskom jeziku, te dva stručna rada na engleskom jeziku.

"Tajnici škola" - tribina Sekcije prvostupnika, 29. ožujka 2012.

Sekcija prvostupnika javne uprave Instituta za javnu upravu poziva vas na tribinu o tajnicima škola, koja će se održati u četvrtak, 29. ožujka 2012. u prostorijama Studijskog centra za javnu upravu i javne financije Pravnog fakulteta u Zagrebu, Gundulićeva 10, Zagreb, dvorana I, s početkom u 15:00 sati.

Predavači na tribini bit će prof. dr. sc. Ivan Koprić (Pravni fakultet u Zagrebu), Olivera Marinković (pravna savjetnica u Hrvatskoj zajednici osnovnih škola) i Biljana Kunej (načelnica Odjela za upravno-pravne poslove Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta).

Priručnik "Europski upravni prostor" izašao iz tiska

EUP
U okviru biblioteke Instituta za javnu upravu "Priručnici za stručno usavršavanje" iz tiska je izašao novi priručnik pod nazivom “Europski upravni prostor”, koji su pripremili prof. dr.sc. Ivan Koprić, doc.dr.sc. Anamarija Musa i mr.sc. Goranka Lalić.

Detaljna studija europskog upravnog prostora eminentnih autora s Pravnog fakulteta u Zagrebu obuhvaća analizu europskih institucija nakon Lisabonskog ugovora, procese europskog upravljanja i javnih politika EU, obrađuje pojam europskog upravnog prostora te utjecaj Europske unije na trendove razvoja javne uprave i javnih politika u državama članicama. Posebno se analizira politika proširenja EU te upravne prilagodne i reforme u kontekstu europeizacije.

Priručnik je namijenjen svima koji su zainteresirani za pitanja javnog upravljanja u EU i položaja država članica u pogledu europskih javnih politika. Sadržaj priručnika i podatke o autorima možete pogledati na ovoj
poveznici.

Cijena priručnika je 130,00 kuna, a na narudžbu većeg broja priručnika odobravamo popust. Narudžbenicu za priručnik možete preuzeti
ovdje.