"Hrvatska i komparativna javna uprava" - poziv na pretplatu u 2014. godini

Institut za javnu upravu poziva vas da se pretplatite na časopis "Hrvatska i komparativna javna uprava - Croatian and Comparative Public Administration", prvi i jedini specijalizirani časopis u Republici Hrvatskoj koji se bavi tematikom javne uprave. Časopis je utemeljen 1999. godine, a izlazi četiri puta godišnje. Osim znanstvenih radova, u svakom broju objavljuju se sudska i upravna praksa te aktualne vijesti, a radovi se objavljuju na hrvatskom, engleskom i drugim jezicima.

Godišnja pretplata na časopis za 2014. godinu iznosi 750,00 kuna, a
narudžbenicu možete popuniti online na web stranicama Instituta ili preuzeti na našim stranicama.

Za sve daljne informacije o pretplati molimo vas da nas kontaktirate na adresi: Institut za javnu upravu, Sv. Ćirila i Metoda 4, 10000 Zagreb. Informacije možete potražiti i telefonom na broj 01 4890 247, preko
kontakt obrasca na našim web stranicama, ili na e-mail adresi: petra.djurman@iju.hr

Preuzimanje narudžbenice (.pdf.)

Sjednica Skupštine Instituta za javnu upravu, Zagreb, 20. prosinca 2013.

Temeljem članka 15. stavka 3. i članka 19. stavka 2. Statuta Instituta za javnu upravu sazivam redovnu izbornu sjednicu Skupštine Instituta za javnu upravu, koja će se održati u petak 20. prosinca 2013. godine od 13,00 do 15,00 sati, u prostorijama Pravnog fakulteta u Zagrebu, Gundulićeva 10, dvorana IV.

Za skupštinu predlažemo sljedeći dnevni red:

1. Uvodna riječ predsjednika,
2. Izvješće o radu predsjednika,
3. Usvajanje financijskog izvješća,
4. Izbor predsjednika, tajništva i nadzornog odbora,
5. Razno.

Glavna tajnica:
Slavica Banić

Predsjednik Instituta za javnu upravu:
Prof. dr. sc. Ivan Koprić

U prilogu:
Izvješće o radu Instituta za javnu upravu u razdoblju studeni 2011. - studeni 2013. godine

Predavanje izv. prof. Jan-Hinrika Meyer-Sahlinga, Zagreb, 15. studenoga 2013.

MeyerSahling
Studijski centar za javnu upravu i javne financije Pravnog fakulteta u Zagrebu i Institut za javnu upravu pozivaju vas na gostujuće predavanje izv. prof. Jan-Hinrika Meyer-Sahlinga, University of Nottingham pod nazivom “Europeanisation of Public Administration in New and Prospective Member States“.

Predavanje će se održati u petak, 15. studenoga 2013. u Vijećnici Pravnog fakulteta u Zagrebu, Trg maršala Tita 14/2 kat, od 14,15 do 15,30 sati.

Predavanje će se održati na engleskom jeziku, bez prevođenja.

Dr.sc. Jan-Hinrik Meyer-Sahling predaje komparativne europske političke sustave i javnu upravu, javne politike i metodologiju političkih znanosti na School of Politics and International Relations na Sveučilištu u Nottinghamu, Velika Britanija. Doktorirao je na London School of Economics and Political Science gdje je i predavao niz godina. Predmet njegovog istraživačkog interesa obuhvaća europeizaciju nacionalnih političkih sustava te transformaciju službeničkih sustava i sustava javnog upravljanja u zemljama Srednje i Istočne Europe. Sudjelovao je kao istraživač na brojnim europskim znanstvenim projektima o korupciji i političkoj patronaži, upravljanju središnjom državnom upravom i utjecaju tradicije na upravne reforme. Kao konzultant Sigma OECD izradio je između ostaloga dva dokumenta - održivosti reformi službeničkih sustava u novim državama članicama pet godina nakon pristupanja EU (SIGMA dokument br. 44. iz 2009.) i najnovije o profesionalizaciji službeničkih sustava na Zapadnom Balkanu (SIGMA dokument br. 48 iz 2012.). Autor je većeg broja znanstvenih članaka i poglavlja u zbornicima, te dobitnik godišnje nagrade International Review of Administrative Sciences za najbolji znanstveni rad objavljen u 2009. godini.

4. Forum za javnu upravu - publikacija

forum4
Na internet stranicama Instituta za javnu upravu objavljena je publikacija s 4. foruma za javnu upravu, koji je pod nazivom “Policy i strategija u javnoj upravi – kako definirati i ostvariti ciljeve?“ održan 4. lipnja 2013.

Izlagači na 4. forumu bili su prof. dr. sc. Zdravko Petak (Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu) koji je govorio na temu “Policy pristup u hrvatskoj javnoj upravi” i dr. sc. Marijana Sumpor (Ekonomski institut, Zagreb) s temom “Kako povezati kolektivne procese participativnog strateškog planiranja i političku (samo)volju vodstva?”.

Forum za javnu upravu pokrenuli su u lipnju 2012. godine Friedrich Ebert Stiftung i Institut za javnu upravu, s ciljem poticanja promišljanja i rasprave o vodećim konceptima i idejama u okviru politike upravne reforme i formuliranja preporuka koje bi mogle poslužiti kao okvir i sadržaj reformskog procesa.

Članovi su stručnjaci iz različitih akademskih i drugih institucija, a u Forumu sudjeluju na poziv organizatora. Forum za javnu upravu sastaje se tri puta godišnje, pri čemu se raspravlja na temelju dva izlaganja koja razmatraju istu ključnu temu iz različitih perspektiva. Sastanci Foruma su zatvorenog tipa, a nakon sastanka objavljuje se publikacija koja sadržava oba teksta te sažetak rasprave, a s kojom će biti upoznati političari i mediji.

Publikaciju s ovoga, kao i tri prethodna foruma, možete
preuzeti ovdje.

Novi broj časopisa "Hrvatska i komparativna javna uprava"

Iz tiska je izašao broj 2/2013 časopisa Hrvatska i komparativna javna uprava - Croatian and Comparative Public Administration.

U novome broju časopisa objavljeni su radovi koji se bave upravnom teorijom, Europskom unijom i europeizacijom, javnim službenicima, lokalnom samoupravom s posebnim naglasnom na lokalnu samoupravu u BiH te javnim financijama. Novi broj časopisa sadrži čak deset radova, od čega dva izvorna znanstvena rada, tri pregledna znansvena rada, četiri prethodna znanstvena priopćenja i jedan stručni rad. Osam radova je pisano na hrvatskom jeziku te dva na engleskom.

pročitajte više...

Novi broj časopisa "Hrvatska i komparativna javna uprava"

Iz tiska je izašao broj 1/2013 časopisa Hrvatska i komparativna javna uprava - Croatian and Comparative Public Administration. 

U novome broju časopisa objavljeni su radovi koji se bave upravnim obrazovanjem, upravnim pravom te lokalnom samoupravom. Novi broj časopisa sadrži čak deset znanstvenih radova, od čega tri izvorna znanstvena rada, četiri pregledna i tri prethodna znanstvena priopćenja. Osam radova je pisano na engleskom jeziku te dva na hrvatskom.


pročitajte više...

Predavanja prof.dr.sc. Tom Christensena, Zagreb, 28. i 29. svibnja 2013.

tom-christensen
Studijski centar za javnu upravu i javne financije Pravnog fakulteta u Zagrebu i Institut za javnu upravu ugostili su uglednog norveškog profesora Toma Christensena sa Sveučilišta u Oslu koji je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 28. i 29 svibnja održao dva predavanja "Comparative Public Sector Reforms - Perspectives and Experiences" i "The Norwegian Central Administrative System: Development Features and Principles of Organization". Moderatorica oba predavanja bila je doc.dr.sc. Goranka Lalić Novak.

Za detaljan prikaz predavanja molimo kliknite
ovdje.

Obavijest pretplatnicima i čitateljima časopisa "Hrvatska i komparativna javna uprava"

Poštovani pretplatnici i čitatelji časopisa Hrvatska i komparativna javna uprava,

ispričavamo se zbog kašnjenja prilikom izdavanja i izlaska broja 1/2013 časopisa. Spriječili su nas objektivni tehnički razlozi koje smo sada uspješno riješili. Stoga u lipnju možete očekivati izlazak broja 1/2013, a do 20. srpnja i broja 2/2013 časopisa.

Nadamo se da će kvaliteta sljedeća dva broja časopisa nadoknaditi ovo neplanirano čekanje.

Zahvaljujemo na strpljenju i razumijevanju te se nadamo i daljnjoj uspješnoj suradnji.

Srdačan pozdrav,

Uredništvo časopisa Hrvatska i komparativna javna uprava

II. godišnja konferencija Udruge hrvatskih diplomata, Zagreb, 7. lipnja 2013.

Udruga hrvatskih diplomata poziva vas na II. godišnju konferenciju kojom će obilježiti Dan hrvatske diplomacije, a koja će se održati 7. lipnja 2013., u prostorijama Stare gradske vijećnice, s početkom u 9 sati i 30 minuta.

Tema konferencije je Izazovi multipolarnog svijeta. Uz članove Udruge, u konferenciji će aktivno sudjelovati članovi Diplomatskog zbora u RH te visoki dužnosnici. Tema je posebno važna u svjetlu punopravnog članstva RH u EU, gdje se pred hrvatsku vanjsku politiku postavljaju zahtjevi za novim, aktivnim pristupom svim temama koje se razmatraju unutar EU-a i na globalnoj razini. Završni panel konferencije bavit će se našom profesijom, životom i radom u službi vanjskih poslova.

Radni jezik konferencije bit će engleski.

Okvirni program konferencije

Predstavljanje specijalističkog studija "Javna uprava", Zagreb, 17. svibnja 2013.

Sekcija prvostupnika javne uprave organizirala je 17. svibnja 2013. u Studijskom centru za javnu upravu i javne financije Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu tribinu na kojoj je predstavljen specijalistički diplomski stručni studij javne uprave. Novi studij predstavili su prof. dr. sc. Ivan Koprić, predstojnik Studijskog centra za javnu upravu i javne financije Pravnog fakulteta u Zagrebu, te dr. sc.Zoran Pičuljan, zamjenik ministra uprave.

pročitajte više...

Predavanje prof. Pekke Kettunena, Zagreb, 16. svibnja 2013.

pekkakettunen
Studijski centar za javnu upravu i javne financije Pravnog fakulteta u Zagrebu i Institut za javnu upravu pozivaju vas na predavanje Prof. Pekke Kettunena pod nazivom “The Municipal Reform in Finland in a Comparative Perspective”.

Predavanje će se održati u četvrtak, 16. svibnja 2013. na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Trg maršala Tita 14, dvorana III/2. kat, od 14,00 do 15,30 sati.

Predavanje će se održati na engleskom jeziku, bez prevođenja.

Prof. dr. sc. Pekka Kettunen nastavnik je na Fakultetu za društvene znanosti i filozofiju Sveučilišta Jyväskylä u Finskoj. Područje interesa obuhvaća centralno-lokalne mreže u pružanju javnih usluga, posebice u zdravstvenoj skrbi, odnos privatnog i javnog sektora te sudjelovanje građana u javnim službama. Posebno se bavi pitanjem skandinavske socijalne države i tretiranja vrijednosti jednakosti i solidarnosti u kontekstu privatizacije javnih usluga. Objavljivao je u eminentnim znanstvenim časopisima iz područja javnog upravljanja i politike te socijalne politike i socijalnog rada.

Predavanje prof. emeritusa Fred A. Lazina, Zagreb, 9. travnja 2013.

Studijski centar za javnu upravu i javne financije Pravnog fakulteta u Zagrebu i Institut za javnu upravu pozivaju vas na predavanje prof. emeritusa Fred A. Lazina, Sveučilište Ben Gurion, Izrael, pod nazivom "Israel's Changing Collective Identity".

Profesor emeritus Fred A. Lazin predaje lokalnu samoupravu na Sveučilištu Ben Gurion u Izraelu (BGU) na kojem je donedavno obnašao funkciju predstojnika Odsjeka za politiku i javno upravljanje. Predsjednik je Istraživačkog odbora 05 Međunarodnog udruženja političkih znanosti (IPSA RC05) o komparativnim studijama lokalne vlasti i politike. Profesor Lazin je na BGU uspostavio interdisciplinarni program urbanih studija na Katedri za opće studije i obnašao je funkciju predstojnika Katedre za bihevioralne znanosti i predsjednika Hubert H. Humphrey Centra za socijalnu ekologiju i inozemne studijske programe. Autor je preko šezdeset znanstvenih radova i poglavlja u knjigama te je napisao i uredio desetak knjiga koje se bave javnim politikama u SAD-u, Izraelu i zemljama u razvoju, izraelskoj društveno-političkoj situaciji te Židovima u američkoj politici.

Predavanje će se održati u utorak, 09. travnja 2013. od 13:00 do 14:00 sati, Vijećnica Pravnog fakulteta u Zagrebu, Trg maršala Tita 14.

Predavanje će se održati na engleskom jeziku bez prevođenja.

Predavanje prof. dr. sc. Stanislave Setnikar Cankar, Zagreb, 5. ožujka 2013

setnikar
U organizaciji Studijskog centra za javnu upravu i javne financije Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Instituta za javnu upravu prof. dr. sc. Stanislava Setnikar Cankar, dekanica Fakulteta za upravu Sveučilišta u Ljubljani održala je 5. ožujka 2013. predavanje o upravnom obrazovanju u okviru tog Fakulteta. Predavanje je okupilo pedesetak zainteresiranih nastavnika, praktičara i studenata, a moderator je bio prof. dr. sc. Ivan Koprić, predsjednik Instituta za javnu upravu i predstojnik Studijskog centra.

Prije no što je detaljno opisala osnivanje, djelovanje i ciljeve Fakulteta, profesorica Setnikar Cankar je iznijela osnovne informacije o Sveučilištu u Ljubljani, najstarijem i najvećem slovenskom sveučilištu koji na 23 fakulteta i 3 umjetničke akademije zapošljava 5.920 ljudi i na kojem se obrazuje oko 4.200 studenata. Fakultet za upravu jedan je od mlađih fakulteta u sklopu tog Sveučilišta. Razvio se 2003. iz Visoke upravne škole. Obuhvaća dodiplomski studij u trajanju od tri godine sa 180 ECTS bodova i diplomski studij u trajanju 2 godine sa 120 ECTS bodova. Na Fakultetu postoji i doktorski studij, ali po starom programu, dok je doktorski studij po bolonjskim pravilima u procesu akreditacije. Svi ostali programi Fakulteta akreditirani su i na nacionalnoj i na europskoj razini, s akreditacijom EAPAA-e. Profesorica je naglasila važnost međunarodnih certifikata, kako iz perspektive postavljanja standarda kvalitete i neprestanog reformiranja i unapređivanje metoda rada, tako i iz perspektive sudjelovanja u međunarodnim aktivnostima. Nastavu na Fakultetu izvodi 60 nastavnika različitog temeljnog obrazovnog profila (pravnika, ekonomista, informatičara, menadžera u upravljaju ljudskim potencijalima), a studenata je ove akademske godine ukupno 2.076.

pročitajte više...

Priručnik "Lokalna samouprava i lokalni izbori"

lokalna
U sklopu biblioteke “Priručnici za stručno usavršavanje” iz tiska je izašla sedma pubikacija pod nazivom “Lokalna samouprava i lokalni izbori.” Publikacija započinje opsežnom uvodnom studijom prof.dr.sc. Ivana Koprića o iskustvima dvadesetogodišnjeg postojanja sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave u Hrvatskoj, koja se razvijala u tri temeljne faze: prvoj 1990-1993, drugoj 1993-2001 i trećoj 2001-2010. U studiji se analiziraju stanje i karakteristike postojeće teritorijalne organizacije te ozbiljni nedostaci postojećeg sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave, razlozi za teritorijalnu reorganizaciju putem smanjivanja broja jedinica lokalne samouprave, osnivanja političkih (samoupravnih) regija, mjera modernizacije sustava itd. te naposljetku daje deset prijedloga za reformu sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave u Hrvatskoj.

pročitajte više...

Zbornik radova "Reforma lokalne i regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj"

reforma lrs
U sklopu bilblioteke “Suvremena javna uprava” iz tiska je izašao zbornik međunarodno recenziranih znanstvenih radova, predstavljenih na savjetovanju “Kakva reforma lokalne i regionalne samouprave”, koje je u organizaciji Instituta za javnu upravu održano 22. travnja 2010. u Zagrebu. Autori u radovima zahvaćaju sve relevantne aspekte i komponente teritorijalne (lokalne i područne-regionalne) samouprave u Hrvatskoj,identificiraju temeljne probleme postojećeg sustava i nude detaljno obrazložene prijedloge za unapređenje takvog sustava. Riječ je o glavnim obilježjima postojeće i prijedlozima nove teritorijalne organizacije (prof.dr.sc. Ivan Koprić), lokalnom djelokrugu u okviru novih funkcija lokalnih jedinica (Mihovil Škarica), problemima i novim rješenjima u financiranju lokalnog djelokruga (Helena Masarić), novinama u regionalnom razvoju i regionalnoj politici (doc.dr.sc. Vedran Đulabić), problemima velikih gradova i njihovog financiranja (doc.dr.sc.Tereza Rogić Lugarić), problemima i potencijalima mjesne samouprave (Nives Kopajtich Škrlec), stanju i problemima lokalnih političkih institucija nakon uvođenja neposrednog izbora načelnika (prof.dr.sc. Ivan Koprić, Tijana Vukojičić Tomić), upravljanju ljudskim potencijalima u okviru novog lokalnog službeničkog zakonodavstva (prof.dr.sc. Gordana Marčetić), analizi postojećeg stanja i mogućih promjena u sustavu nadzora nad radom lokalnih jedinica (dr.sc. Teodor Antić) te komparativnimprimjeri problema u decentralizacijskim procesima u Francuskoj (Teo Giljević), Grčkoj (Romea Manojlović) i Sloveniji (Daria Dubajić).

Radovi u knjizi opremljeni susažecima i popisom literature, a knjiga sadrži i sažetke na engleskom jeziku i popis autora radova.

Savjetovanje: lokalna samouprava i lokalni izbori - Zagreb, 29. siječnja 2013.

Predstojeći lokalni izbori, izmijenjeni zakonodavni okvir lokalne samouprave i lokalnih izbora te dvadesetogodišnjica lokalne samouprave u Hrvatskoj bili su izvrstan poticaj organiziranju desetog savjetovanja Instituta za javnu upravu na kojem je 13 izlagača iz različitih perspektiva obradilo aktualne preokupacije hrvatske lokalne samouprave. Savjetovanje se održalo 29. siječnja 2013. u zagrebačkoj Gradskoj vijećnici, a okupilo je preko dvjesto javnih službenika, dužnosnika, predstavnika raznih udruga, akademskog osoblja i ostalih zainteresiranih.

Kao moderator prvog dijela izlaganja, savjetovanje je otvorio doc. dr. sc. Vedran Đulabić s Katedre za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu i dao riječ prof. dr. sc. Ivanu Kopriću, predstojniku Katedre za upravnu znanost i predsjedniku Instituta za javnu upravu koji je pozdravio prisutne te predstavio novi priručnik biblioteke Instituta, „Lokalna samouprava i lokalni izbori“.

pročitajte više...

Novi broj časopisa "Hrvatska i komparativna javna uprava"

Iz tiska je izašao broj 4/2012 časopisa Hrvatska i komparativna javna uprava - Croatian and Comparative Public Administration.  U novome broju časopisa objavljeni su radovi koji se bave upravnom teorijom, odnosom civilnog društva i javne uprave, upravnim ugovorima i javnom nabavom, učinkovitošću javne uprave te teorijom lokalne samouprave.

U ovome broju časopisa objavljeno je čak devet znanstvenih radova, od čega četiri izvorna znanstvena rada, dva pregledna znanstvena rada i tri prethodna znanstvena priopćenja. Šest radova je objavljeno na engleskom jeziku i tri na hrvatskom.

Profesor John Halligan svoj je rad posvetio objašnjenju dosadašnjih reformi javne uprave u Australiji i učinaka do kojih je menadžerskih pristup doveo. Osim toga, navode se nove mjere reforme koje se upravo poduzimaju i problemi koje Australija pritom susreće. Autor se u radu osvrće i na reforme koje se upravo provode u Velikoj Britaniji i Novom Zelandu. Jasmina Džinić u svome radu problematizira pitanje kvalitete javne uprave, s posebnim osvtom na nagrade u javnom sektoru, kao jednim od mogućih instrumenata za podizanje kvalitete čitavog javnog sektora. Jelena Matančević analizira i raspravlja izazove i specifičnosti koji se pojavljuju u komparativnim istraživanjima civilnog društva te daje pregled značajnih komparativnih istraživanja. Profesor Marc Gjidara svoj rad je posvetio raspravi i objašnjenju ugovornih odnosa koji postoje između javnopravnih osoba u Francuskoj, posebno ugovora između središnje države i lokalnih jedinica čiji se broj povećao nakon što je 1980-tih započeo proces decentralizacije. Profesor Didier Truchet se bavi temeljnim načelima procedure javne nabave u Francuskoj te kako je europsko pravo utjecalo na postupak javne nabave u Francuskoj. Dr. sc. Dubravka Jurlina Alibegović i dr. sc. Sunčana Slijepčević u radu se bave analizom mogućnosti uvođenja mjerenja učinka subnacionalnih razina vlasti u Hrvatskoj te nastoje identificirati glavne zapreke postojanju ovakvog sustava koji bi sigurno doprinio bržem i boljem lokalnom i regionalnom razvitku. Profesor Mohan S. Kashikar objašnjava sustav ocjenjivanja službenika u Indiji, njegove nedostatke i predlaže moguće izmjene. Profesor Ivan Koprić analizira promjene koje su se dogodile u strukutri lokalne samouprave u europskim zemljama grupirajući ih u tri temeljne skupne te analizira pitanje kako riješiti probleme koje proizlaze iz različitih potreba i mogućnosti između raznih, između sebe nejednakih, lokalnih jedinica. Doc. dr. sc. Anamarija Musa svoj je rad posvetila temi agencifikacije kao obliku decentralizacije prema kriteriju funkcije te je objasnile dobre i loše strane agencifikacije i kretanje ovog trenda u Hrvatskoj.

Osim znanstvenih radova, u ovom broju časopisa objavljen je i prikaz knjige, pojmovnik, praksa Upravnog suda u Rijeci i Viskog upravnog suda, praksa Odbora za državnu službu te niz vijesti sa skupova u zemlji i inozemstvu.