agencije

Nova izdanja u biblioteci "Priručnici za stručno usavršavanje"

lokalna2
U okviru biblioteke “Priručnici za stručno usavršavanje” iz tiska su izašla dva nova priručnika. Priručnik pod nazivom “Dvadeset godina lokalne samouprave u Hrvatskoj” zbornik je radova sa znanstveno-stručnog savjetovanja “Novi zakonski okvir lokalne samouprave i lokalnih izbora u svjetlu dvadesetogodišnjih iskustava”, održanog početkom 2013. godine, a donosi tekstove domaćih eksperata i lokalnih upravnih službenika koji obrađuju različite teme iz područja lokalne samouprave: detaljan prikaz zakonskih promjena, analiza sustava neposrednog izbora izvršnih dužnosnika u lokalnoj samoupravi, uloge lokalnih jedinica u osiguranju konkurentnosti gospodarstva na lokalnoj razini, konzultiranje građana, etički standardi lokalnih službenika, međuodnos političke i statističke regionalizacije, problem funkcioniranja malih općina, promjene u komunalnim djelatnostima i u sustavu nadzora nad lokalnom samoupravom.

agencije
Zbornik radova “Agencije u Hrvatskoj” sadrži konačne verzije tekstova predstavljenih na znanstveno-stručnom savjetovanju Instituta za javnu upravu u Zagrebu “Jesu li Hrvatskoj potrebne agencije?”, održanom krajem 2012. godine. Radovi autora predstavljaju kombinaciju različitih pristupa problematici agencija i javnih službi, a obrađuju teme kao što su razvoj agencijskog modela javne uprave, položaj nezavisnih regulatora, utjecaj procesa europeizacije na javne službe na lokalnoj i regionalnoj razini, iskustva i izazova rada agencija u Hrvatskoj i prijedloge za uspostavu pravnog okvira koji bi regulirao dobro upravljanje u regulatorima.

Više informacija o priručnicima pročitajte
ovdje

“Jesu li Hrvatskoj potrebne agencije?” - Savjetovanje Instituta za javnu upravu, 16. studenog 2012.

savjetovanje_3
Institut za javnu upravu organizirao je 16. studenog 2012. u prostorijama Hrvatske gospodarske komore savjetovanje na temu “Jesu li Hrvatskoj potrebne agencije? Regulacija i privatizacija javnih službi na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini”.

Urednici ovogodišnjeg savjetovanja Instituta bili su prof. dr. sc. Ivan Koprić, doc. dr. sc. Anamarija Musa i doc. dr. sc. Vedran Đulabić s Katedre za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Jasminka Trzun kao predstavnica Hrvatske gospodarske komore, prof. dr. sc. Ivan Koprić kao predsjednik Instituta za javnu upravu i dr. sc. Zoran Pičuljan u ime Ministarstva uprave uvodnim govorima pozdravili su više desetaka nazočnih znanstvenika, praktičara i političara naglašavajući važnost reorganizacije i repozicioniranja agencija u sustavu hrvatske javne uprave te izražavajući nadu da će savjetovanje iskristalizirati korisne preporuke i rješenja.

pročitajte više...