diplomacija

II. godišnja konferencija Udruge hrvatskih diplomata, Zagreb, 7. lipnja 2013.

Udruga hrvatskih diplomata poziva vas na II. godišnju konferenciju kojom će obilježiti Dan hrvatske diplomacije, a koja će se održati 7. lipnja 2013., u prostorijama Stare gradske vijećnice, s početkom u 9 sati i 30 minuta.

Tema konferencije je Izazovi multipolarnog svijeta. Uz članove Udruge, u konferenciji će aktivno sudjelovati članovi Diplomatskog zbora u RH te visoki dužnosnici. Tema je posebno važna u svjetlu punopravnog članstva RH u EU, gdje se pred hrvatsku vanjsku politiku postavljaju zahtjevi za novim, aktivnim pristupom svim temama koje se razmatraju unutar EU-a i na globalnoj razini. Završni panel konferencije bavit će se našom profesijom, životom i radom u službi vanjskih poslova.

Radni jezik konferencije bit će engleski.

Okvirni program konferencije

Konferencija "20 godina hrvatske diplomacije", Zagreb, 18. lipnja 2012.

croatia_eu_flag
U organizaciji Udruge hrvatskih diplomata i Instituta za javnu upravu, 18. lipnja 2012. u prostorijama Starogradske vijećnice u Zagrebu, povodom Dana hrvatske diplomacije održana je diplomatska konferencija pod nazivom «20 godina diplomacije Republike Hrvatske».

Konferenciju je otvorila predsjednica Udruge hrvatskih diplomata Nives Malenica, predstavivši zadatke i ciljeve ove novoosnovane udruge. Doc. dr. sc. Vedran Đulabić pozdravio je prisutne u ime suorganizatora konferencije, Instituta za javnu upravu. Mr. sc. Zdravko Mršić, kao prvi ministar vanjskih poslova RH ukratko je prikazao nastajanje i probleme s kojima se hrvatska diplomacija suočila trenutkom svog nastajanja 1990. Ministrica vanjskih i europskih poslova, prof. dr. sc. Vesna Pusić, naglasila je da pred hrvatskom diplomacijom stoji niz izazova uvjetovanih, među ostalim, i kriznim vremenima u kojima Hrvatska pristupa Europskoj uniji. Zbog velikih zadataka koji predstoje Hrvatskoj, ali i zbog posebne važnosti koju diplomacija ima za male zemlje, potrebno je osigurati visoku kvalitetu i profesionalnost hrvatske diplomatske službe. Zbog toga je ministrica posebno istaknula važnost suradnje Udruge hrvatskih diplomata i Instituta za javnu upravu.

Konferencija je bila podijeljena u tri tematska panela. Prvi panel je bio posvećen pitanju značenja diplomatske profesije i njezinim trenutnim izazovima, drugi panel je imao za zadatak objasniti i približiti djelovanje Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) i utvrditi kakva je perspektiva hrvatske diplomacije kao dijela EEAS. Napokon, treći panel se bavio temom javne diplomacije i pitanjima kako što uspješnije brendirati državu i unaprijediti kulturnu i gospodarsku diplomaciju.
pročitajte više...