Drugi forum za javnu upravu - Hrvatski apsorpcijski kapacitet za EU fondove: potrebe i mogućnosti

IMG_0915

Dana 24. listopada 2012. u organizaciji Zaklade Friedrich Ebert i hrvatskog Instituta za javnu upravu održan je drugi po redu Forum za javnu upravu. Voditeljica Foruma je doc. dr. sc. Anamarija Musa s Katedre za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Dok se na prvom Forumu raspravljalo o lokalnoj samoupravi i decentralizaciji Hrvatske, tema drugog Foruma bio je hrvatski apsorpcijski kapacitet za sredstva iz fondova EU. Forum je okupio više desetaka članova znanstvene zajednice i praktičara. Moderator foruma bio je Neven Šantić, predsjednik uprave televizijske kuće Kanal Ri.

Na početku je svim sudionicima podijeljena posebna publikacija s prvog Foruma, u kojoj su radovi nastali temeljem uvodnih izlaganja prof. dr. sc. Ivana Koprića i dr. sc. Dubravke Jurlina Alibegović, kao i sažetak rasprava koji je napisala Romea Manojlović. Uvodna izlaganja na drugom Forumu za javnu upravu održali su doc. dr. sc. Vedran Đulabić i Matiji Derku, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU.

pročitajte više...

Priručnik "Europski upravni prostor" izašao iz tiska

EUP
U okviru biblioteke Instituta za javnu upravu "Priručnici za stručno usavršavanje" iz tiska je izašao novi priručnik pod nazivom “Europski upravni prostor”, koji su pripremili prof. dr.sc. Ivan Koprić, doc.dr.sc. Anamarija Musa i mr.sc. Goranka Lalić.

Detaljna studija europskog upravnog prostora eminentnih autora s Pravnog fakulteta u Zagrebu obuhvaća analizu europskih institucija nakon Lisabonskog ugovora, procese europskog upravljanja i javnih politika EU, obrađuje pojam europskog upravnog prostora te utjecaj Europske unije na trendove razvoja javne uprave i javnih politika u državama članicama. Posebno se analizira politika proširenja EU te upravne prilagodne i reforme u kontekstu europeizacije.

Priručnik je namijenjen svima koji su zainteresirani za pitanja javnog upravljanja u EU i položaja država članica u pogledu europskih javnih politika. Sadržaj priručnika i podatke o autorima možete pogledati na ovoj
poveznici.

Cijena priručnika je 130,00 kuna, a na narudžbu većeg broja priručnika odobravamo popust. Narudžbenicu za priručnik možete preuzeti
ovdje.

Savjetovanje Instituta za javnu upravu “Lokalna i regionalna samouprava između gospodarske krize i članstva u EU”

savjetovanje
Dana 16. studenoga 2011. u Palači Hrvatske gospodarske komore, Rooseveltov trg 2, Zagreb održano je cjelodnevno Savjetovanje Instituta za javnu upravu pod nazivom “Lokalna i regionalna samouprava između gospodarske krize i članstva u EU”. Savjetovanju je prisustvovalo stotinjak sudionika iz tijela državne uprave, lokalne i regionalne samouprave, pravosuđa, akademske zajednice i civilnog društva. O deset aktualnih tema - teritorijalnom preustroju RH, ustavnom jamstvu zaštite prava na lokalnu samoupravu, agencifikaciji kao novoj centralizaciji, korištenju odnosno perspektivama korištenja predpristupnih odnosno strukturnih fondova EU, novoj kohezijskoj politici EU i izazovima regionalne politike u RH, novoj regulaciji sustava javne nabave, problemima u komunalnom gospodarstvu, sustavima motivacije lokalnih službenika u zemljama Zapadnog Balkana, inicijativi Partnerstvo za otvorenu vlast te koracima nužnim za povećanje transparentosti lokalnih vlasti izlagali su redom prof. dr.sc. Ivan Koprić i Josip Jambrač, Antun Palarić, doc. dr.sc. Anamarija Musa, Dalibor Dvorny, dr.sc. Vedran Đulabić, Nada Gunjača, Desanka Sarvan, Gordana Karapandža, Joško Klisović i prof.dr.sc. Ivan Koprić.

Više informacija o održanim izlaganjima, provedenim diskusijama i usvojenim zaključcima na Savjetovanju moći ćete uskoro pronaći u novom broju časopisu “Hrvatska i komparativna javna uprava”, dok će tekstovi radova izlagača biti dostupni javnosti u novom priručniku Instituta za javnu upravu čije je izdanje u pripremi.