Forum za javnu upravu

Publikacija Foruma za javnu upravu i Zagrebačkog ekonomskog foruma "Gospodarstvo i država: zajedno u krizi"

ZEF_FJU

Na našim stranicama objavljena je i dostupna za preuzimanje publikacija s foruma pod nazivom “Gospodarstvo i država: zajedno u krizi“, koji je održan 12. studenoga 2014. godine u Zagrebu.

Na forumu, koji su zajednički organizirali Forum za javnu upravu i Zagrebački ekonomski forum, raspravljeni su ekonomski, politički i upravno-institucionalni aspekti krize i njihova povezanost te je upozoreno kako se samo usklađenim reformskim zahvatima u sva tri područja može osigurati izlazak iz krize u kojoj se Hrvatska nalazi.

U objavljenoj publikaciji nalaze se radovi koje su za svoja uvodna izlaganja pripremili mr. sc. Velimir Šonje, ekonomski analitičar iz Arhivanalitike, prof. dr. sc. Ivan Koprić sa Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Instituta za javnu upravu te prof. dr. sc. Zdravko Petak sa Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Publikaciju s ovoga foruma, kao i sve do sada objavljenje publikacije Foruma za javnu upravu možete preuzeti
ovdje.

8. Forum za javnu upravu - "Uprava u digitalno doba: otvoreni podaci“, Zagreb, 4. ožujka 2015

Open_Data
Friedrich-Ebert-Stiftung i Institut za javnu upravu organiziraju 8. Forum za javnu upravu s temom "Uprava u digitalno doba: otvoreni podaci“, koji će se održati u srijedu, 4. ožujka 2015. godine u hotelu "Dubrovnik", Gajeva 1, Zagreb, od 14:00 do 17:00 sati.

Uvodna predavanja izložit će prof.dr.sc. Mladen Varga s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Tomislav Vračić iz Ministarstva uprave na temu „Otvoreni podaci; koncept i njegova primjena u Hrvatskoj“ te prof.dr.sc. Neven Vrček s Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu na temu „Životni ciklus otvorenih podataka: prema kvalitetnim informacijama javnog sektora“.

Prvi diskutant u raspravi bit će Ratko Mutavdžić iz tvrtke Projektura, a raspravu će moderirati Sandra Pernar iz Ureda za udruge Vlade RH.

pročitajte više...

Forum "Gospodarstvo i država: zajedno u krizi", Zagreb, 12. studenoga 2014.

IMG_0287
U organizaciji Zaklade Friedrich Ebert i Instituta za javnu upravu dana 12. studenog 2014. održan je forum pod nazivom Gospodarstvo i država: zajedno u krizi. Forum je nastao spajanjem dvaju odvojenih foruma, Foruma za javnu upravu te Zagrebačkog ekonomskog foruma. Spajanjem ovih dvaju foruma željelo se dodatno naglasiti važnost teme o kojoj se raspravljalo. Naime, u jeku šeste godine gospodarske krize kao ključno pitanje postavlja se što se može poduzeti kako bi se trenutna situacija poboljšala te kako bi se napokon našao način izlaska iz krize. Ovaj forum je osigurao istovremenu raspravu o ekonomskom, političkom i upravno-institucionalnom aspektu krize te je objasnio zašto i kako su ova tri segmenta iznimno povezana te da se samo usklađenim reformskim zahvatima u sva tri područja može osigurati potrebni napredak.

Uvodna izlaganja održali su mr. sc. Velimir Šonje, ekonomski analitičar iz Arhivanalitike, prof. dr. sc. Ivan Koprić sa Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Instituta za javnu upravu te prof. dr. sc. Zdravko Petak sa Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a moderatorica foruma je bila doc. dr. sc. Anamarija Musa sa Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Povjerenica za informiranje.

pročitajte više...

Poziv na forum "Gospodarstvo i država: zajedno u krizi”, Zagreb, 12. studenoga 2014.

0383c62
Forum za javnu upravu u suradnji sa Zagrebačkim ekonomskim forumom organizira zajednički forum s temom "Gospodarstvo i država: zajedno u krizi”, koji će se održati u srijedu,  12. studenoga 2014. godine u hotelu "Dubrovnik", Gajeva 1, Zagreb, od 14:00 do 17:00 sati.

Uvodna predavanja izložit će: Velimir Šonje (Arhivanalitika), Prof.dr. Ivan Koprić (Pravni fakultet, Sveučilište u Zagrebu) i Prof.dr. Zdravko Petak (Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu), a raspravu na forumu moderirat će doc.dr.sc. Anamarija Musa (Pravni fakultet,Sveučilište u Zagrebu).

pročitajte više...

Sedmi Forum za javnu upravu "Od javnog prema privatnom? Privatizacija i outsourcing javnih usluga", Zagreb, 11. lipnja 2014.

Bp2UXuKCUAA64FH
U organizaciji Zaklade Friedrich Ebert i Instituta za javnu upravu dana 11. lipnja 2014. održan je sedmi Forum za javnu upravu pod nazivom Od javnog prema privatnom? Privatizacija i outsourcing javnih usluga, u hotelu "Dubrovnik" u Zagrebu.

Uvodna predavanja izložili su doc.dr.sc. Vedran Đulabić s Pravnog fakulteta u Zagrebu o temi "Primjena tržišnih mehanizama u javnoj upravi – mogućnosti i rizici" i dr.sc. Mihaela Grubišić Šeba s Ekonomskog instituta u Zagrebu o temi "Outsourcing u javnom sektoru". Raspravu je moderirala Andreja Žapčić iz GONG-a, Zagreb.
pročitajte više...

Drugi forum za javnu upravu - Hrvatski apsorpcijski kapacitet za EU fondove: potrebe i mogućnosti

IMG_0915

Dana 24. listopada 2012. u organizaciji Zaklade Friedrich Ebert i hrvatskog Instituta za javnu upravu održan je drugi po redu Forum za javnu upravu. Voditeljica Foruma je doc. dr. sc. Anamarija Musa s Katedre za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Dok se na prvom Forumu raspravljalo o lokalnoj samoupravi i decentralizaciji Hrvatske, tema drugog Foruma bio je hrvatski apsorpcijski kapacitet za sredstva iz fondova EU. Forum je okupio više desetaka članova znanstvene zajednice i praktičara. Moderator foruma bio je Neven Šantić, predsjednik uprave televizijske kuće Kanal Ri.

Na početku je svim sudionicima podijeljena posebna publikacija s prvog Foruma, u kojoj su radovi nastali temeljem uvodnih izlaganja prof. dr. sc. Ivana Koprića i dr. sc. Dubravke Jurlina Alibegović, kao i sažetak rasprava koji je napisala Romea Manojlović. Uvodna izlaganja na drugom Forumu za javnu upravu održali su doc. dr. sc. Vedran Đulabić i Matiji Derku, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU.

pročitajte više...

Forum za javnu upravu - Lokalna samouprava i decentralizacija, Zagreb, 16. svibnja 2012.

Forum FES-IJU Lokalna samouprava i decentralizacija 16.5.2012 (2)
U organizaciji Friedrich Ebert Stiftunga i Instituta za javnu upravu, 16. svibnja 2012. u prostorijama Hotela Dubrovnik održan je prvi Forum za javnu upravu. Forum za javnu upravu osnovan je kao trajni skup stručnjaka i praktičara sa šireg područja javne uprave sa temeljnim zadatkom da inicira promišljeno raspravljanje o temeljnim problemima hrvatske javne uprave i formulira moguća rješenja i prijedloge koji bi poslužili kao okvir i sadržaj nužnog procesa reforme hrvatske uprave. Osnovani forum je zatvorenog tipa, a na poziv organizatora u njemu sudjeluju stručnjaci iz akademskih i drugih institucija. Predviđeno je da se forum sastaje dva do tri puta godišnje te raspravlja o unaprijed dogovorenoj temi. Nakon svakog Foruma bit će izdana brošura koja će sadržavati uvodna izlaganja i raspravu sudionika Foruma.

Prvi Forum za javnu upravu bavio se temom Lokalne samouprave i decentralizacije. Okupljene sudionike foruma pozdravila je moderatorica foruma doc. dr. sc. Anamarija Musa sa Pravnog fakulteta u Zagreba te dr. Dietmar Dirmoser kao voditelj Friedrich Ebert Stiftung ureda za Hrvatsku.

pročitajte više...