javna uprava

Promocija knjige "Europeizacija hrvatske javne uprave", Zagreb, 15. lipnja 2015.

U izdanju Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu iz tiska je izašla knjiga "Europeizacija hrvatske javne uprave" (urednik prof.dr.sc. Ivan Koprić), koja će biti javno predstavljanja u ponedjeljak, 15. lipnja 2015. godine u 13,00 sati u Vijećnici Pravnog fakulteta, Trg maršala Tita 14, II. kat.

Knjigu će predstaviti prof. dr. sc. Damir Boras (rektor Sveučilišta u Zagrebu), prof. dr. sc. Hrvoje Sikirić (dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, g. Arsen Bauk (ministar uprave), recenzenti knjige prof. dr. sc. Gorazd Trpin (Ljubljana), prof. dr. sc. Milan Marković (Podgorica) i prof. dr. sc. Zdravko Petak (Zagreb), te urednik i priređivač knjige prof. dr. sc. Ivan Koprić.

Nakon javnog predstavljanja, knjiga će se moći kupiti uz prigodni popust.

Forum "Gospodarstvo i država: zajedno u krizi", Zagreb, 12. studenoga 2014.

IMG_0287
U organizaciji Zaklade Friedrich Ebert i Instituta za javnu upravu dana 12. studenog 2014. održan je forum pod nazivom Gospodarstvo i država: zajedno u krizi. Forum je nastao spajanjem dvaju odvojenih foruma, Foruma za javnu upravu te Zagrebačkog ekonomskog foruma. Spajanjem ovih dvaju foruma željelo se dodatno naglasiti važnost teme o kojoj se raspravljalo. Naime, u jeku šeste godine gospodarske krize kao ključno pitanje postavlja se što se može poduzeti kako bi se trenutna situacija poboljšala te kako bi se napokon našao način izlaska iz krize. Ovaj forum je osigurao istovremenu raspravu o ekonomskom, političkom i upravno-institucionalnom aspektu krize te je objasnio zašto i kako su ova tri segmenta iznimno povezana te da se samo usklađenim reformskim zahvatima u sva tri područja može osigurati potrebni napredak.

Uvodna izlaganja održali su mr. sc. Velimir Šonje, ekonomski analitičar iz Arhivanalitike, prof. dr. sc. Ivan Koprić sa Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Instituta za javnu upravu te prof. dr. sc. Zdravko Petak sa Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a moderatorica foruma je bila doc. dr. sc. Anamarija Musa sa Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Povjerenica za informiranje.

pročitajte više...

Poziv na forum "Gospodarstvo i država: zajedno u krizi”, Zagreb, 12. studenoga 2014.

0383c62
Forum za javnu upravu u suradnji sa Zagrebačkim ekonomskim forumom organizira zajednički forum s temom "Gospodarstvo i država: zajedno u krizi”, koji će se održati u srijedu,  12. studenoga 2014. godine u hotelu "Dubrovnik", Gajeva 1, Zagreb, od 14:00 do 17:00 sati.

Uvodna predavanja izložit će: Velimir Šonje (Arhivanalitika), Prof.dr. Ivan Koprić (Pravni fakultet, Sveučilište u Zagrebu) i Prof.dr. Zdravko Petak (Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu), a raspravu na forumu moderirat će doc.dr.sc. Anamarija Musa (Pravni fakultet,Sveučilište u Zagrebu).

pročitajte više...

Prijedlog Strategije razvoja javne uprave - poziv na uključivanje u javnu raspravu

Pasted Graphic
Poštovani članovi Instituta za javnu upravu,

Ministarstvo uprave otvorilo je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o prijedlogu Strategije razvoja javne uprave 2014. - 2020.

Molimo sve zainteresirane da svoje primjedbe i prijedloge koji će se objediniti i poslati u ime Instituta za javnu upravu dostavite predsjedniku Instituta najkasnije do ponedjeljka, 27. listopada 2014. u 11,00 sati.

Više informacija i tekst prijedloga Strategije možete pronaći na
web stranici Ministarstva uprave.

Udžbenik "Upravna znanost - javna uprava u suvremenom europskom kontekstu"

naslovnica_UZ
U okviru biblioteke "Suvremena javna uprava", iz tiska je izašla knjiga pod nazivom "Upravna znanost - javna uprava u suvremenom europskom kontekstu", autora prof.dr.sc. Ivana Koprića, prof.dr.sc. Gordane Marčetić, doc.dr.sc. Anamarije Muse, doc.dr.sc. Vedrana Đulabića i doc.dr.sc. Goranke Lalić Novak.

Knjiga predstavlja prvo izdanje udžbenika usklađenog s bolonjskim studijskim programom pravnog studija, namijenjena studentima, ali i usavršavanju bivših studenata i svih onih koji su čitali prijašnje udžbenike iz ovog predmeta. Udžbenik prikazuje i analizira teorijske novine u suvremenoj upravnoj znanosti, obrađuje nove, ali i tradicionalne teme koje su doživjele važne promjene u složenim društvenim, ekonomskim i socijalnim okolnostima koje utječu na diferencijaciju javne uprave i modernizaciju upravljačkih metoda. Pravnu regulaciju javne uprave autori tumače u okviru nove teorije institucija, koja javnu upravu stavlja u širi kontekst, a upravnu znanost kao disciplinu koja proučava javno upravljanje i javnu upravu i prolazi dinamični razvoj u svijetu i u Hrvatskoj koncipira kao empirijsku disciplinu.

Sadržaj udžbenika obuhvaća devet poglavlja: Javna uprava –temeljni pojmovi, Javna uprava u društvu i u političko-upravnom sustavu, Upravna organizacija i javni menadžment, Upravljanje ljudskim potencijalima u javnoj upravi, Obavljanje poslova državne uprave, Javne službe – službe od općeg interesa , Lokalna i regionalna samouprava, Europski upravni prostor, Reforme i modernizacija javne uprave. Udžbenik je dodatno opremljen i predgovorom autora, popisom kratica, bibliografijom i kazalom pojmova.