Teorijski razgovori o javnoj upravi - najava tribine "Strategije istraživanja u društvenim znanostima”, Zagreb, 26. lipnja 2014.

Institut za javnu upravu poziva vas na drugu tribinu teorijskih razgovora o javnoj upravi pod nazivom “Strategije istraživanja u društvenim znanostima”, koja će se održati u četvrtak 26. lipnja 2014. s početkom u 16,30 h na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Ćirilometodska 4, dvorana VII/II kat.

Izlagač na tribini bit će prof. dr. sc. Duško Sekulić s Katedre sociologije Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a voditeljica tribine i moderatorica je izv. prof. dr. sc Gordana Marčetić, s Katedre upravne znanosti Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Izlaganje i rasprava će biti osobito korisna sveučilišnim asistentima i studentima poslijediplomskih specijalističkih i doktorskih studija (sadašnjim i prethodnim generacijama) koji u sklopu svojih doktorskih disertacija i završnih specijalističkih radova provode empirijska istraživanja. Također se preporučuje i svim drugim članovima Instituta i praktičarima koji publiciraju radove u znanstvenim i stručnim časopisima kako bi dobili bolji uvid u metodološke pristupe kojima se mogu koristiti pri obradi, analizi i tumačenju raznovrsnih podataka iz područja svojeg stručnog interesa.

Predavanje izv. prof. Jan-Hinrika Meyer-Sahlinga, Zagreb, 15. studenoga 2013.

MeyerSahling
Studijski centar za javnu upravu i javne financije Pravnog fakulteta u Zagrebu i Institut za javnu upravu pozivaju vas na gostujuće predavanje izv. prof. Jan-Hinrika Meyer-Sahlinga, University of Nottingham pod nazivom “Europeanisation of Public Administration in New and Prospective Member States“.

Predavanje će se održati u petak, 15. studenoga 2013. u Vijećnici Pravnog fakulteta u Zagrebu, Trg maršala Tita 14/2 kat, od 14,15 do 15,30 sati.

Predavanje će se održati na engleskom jeziku, bez prevođenja.

Dr.sc. Jan-Hinrik Meyer-Sahling predaje komparativne europske političke sustave i javnu upravu, javne politike i metodologiju političkih znanosti na School of Politics and International Relations na Sveučilištu u Nottinghamu, Velika Britanija. Doktorirao je na London School of Economics and Political Science gdje je i predavao niz godina. Predmet njegovog istraživačkog interesa obuhvaća europeizaciju nacionalnih političkih sustava te transformaciju službeničkih sustava i sustava javnog upravljanja u zemljama Srednje i Istočne Europe. Sudjelovao je kao istraživač na brojnim europskim znanstvenim projektima o korupciji i političkoj patronaži, upravljanju središnjom državnom upravom i utjecaju tradicije na upravne reforme. Kao konzultant Sigma OECD izradio je između ostaloga dva dokumenta - održivosti reformi službeničkih sustava u novim državama članicama pet godina nakon pristupanja EU (SIGMA dokument br. 44. iz 2009.) i najnovije o profesionalizaciji službeničkih sustava na Zapadnom Balkanu (SIGMA dokument br. 48 iz 2012.). Autor je većeg broja znanstvenih članaka i poglavlja u zbornicima, te dobitnik godišnje nagrade International Review of Administrative Sciences za najbolji znanstveni rad objavljen u 2009. godini.

II. godišnja konferencija Udruge hrvatskih diplomata, Zagreb, 7. lipnja 2013.

Udruga hrvatskih diplomata poziva vas na II. godišnju konferenciju kojom će obilježiti Dan hrvatske diplomacije, a koja će se održati 7. lipnja 2013., u prostorijama Stare gradske vijećnice, s početkom u 9 sati i 30 minuta.

Tema konferencije je Izazovi multipolarnog svijeta. Uz članove Udruge, u konferenciji će aktivno sudjelovati članovi Diplomatskog zbora u RH te visoki dužnosnici. Tema je posebno važna u svjetlu punopravnog članstva RH u EU, gdje se pred hrvatsku vanjsku politiku postavljaju zahtjevi za novim, aktivnim pristupom svim temama koje se razmatraju unutar EU-a i na globalnoj razini. Završni panel konferencije bavit će se našom profesijom, životom i radom u službi vanjskih poslova.

Radni jezik konferencije bit će engleski.

Okvirni program konferencije

Predavanje prof. emeritusa Fred A. Lazina, Zagreb, 9. travnja 2013.

Studijski centar za javnu upravu i javne financije Pravnog fakulteta u Zagrebu i Institut za javnu upravu pozivaju vas na predavanje prof. emeritusa Fred A. Lazina, Sveučilište Ben Gurion, Izrael, pod nazivom "Israel's Changing Collective Identity".

Profesor emeritus Fred A. Lazin predaje lokalnu samoupravu na Sveučilištu Ben Gurion u Izraelu (BGU) na kojem je donedavno obnašao funkciju predstojnika Odsjeka za politiku i javno upravljanje. Predsjednik je Istraživačkog odbora 05 Međunarodnog udruženja političkih znanosti (IPSA RC05) o komparativnim studijama lokalne vlasti i politike. Profesor Lazin je na BGU uspostavio interdisciplinarni program urbanih studija na Katedri za opće studije i obnašao je funkciju predstojnika Katedre za bihevioralne znanosti i predsjednika Hubert H. Humphrey Centra za socijalnu ekologiju i inozemne studijske programe. Autor je preko šezdeset znanstvenih radova i poglavlja u knjigama te je napisao i uredio desetak knjiga koje se bave javnim politikama u SAD-u, Izraelu i zemljama u razvoju, izraelskoj društveno-političkoj situaciji te Židovima u američkoj politici.

Predavanje će se održati u utorak, 09. travnja 2013. od 13:00 do 14:00 sati, Vijećnica Pravnog fakulteta u Zagrebu, Trg maršala Tita 14.

Predavanje će se održati na engleskom jeziku bez prevođenja.

Poziv na predavanje prof. dr. sc. Hal K. Colebatcha, Zagreb, 24. svibnja 2012.

colebatch
Studijski centar za javnu upravu i javne financije Pravnog fakulteta u Zagrebu i Institut za javnu upravu pozivaju vas na predavanje pod nazivom “Government and public policy”, koje će održati prof. dr. sc. Hal K. Colebatch, profesor emeritus University of New South Wales, Sydney, Australija. Predavanje će se održati u četvrtak, 24. svibnja 2012. od 9:30 do 11:00 sati u dvorani III Pravnog fakulteta u Zagrebu, Trg m. Tita 14, II. kat. Predavanje će se održati na engleskom jeziku, bez prijevoda.

Profesor dr. Hal K. Colebatch, University of New South Wales, Sydney, Australija, australski je politolog, s fokusom na policy studije i javno zdravstvo. Gostujući je profesor na Sveučilištu Twente u Nizozemskoj, povremeno predaje na Sveučilištu Robert Gordon u Aberdeenu u Škotskoj, UK. Bio je profesor javnih politika i na čitavom nizu drugih sveučilišta, uključujući višegodišnje boravke u Papui Novoj Gvineji, Bruneijima i nizu drugih zemalja.

Od 2006. godine je voditelj istraživačkog odbora IPSA-e (International Political Science Association) za Javne politike i javnu upravu (RC32). Objavio više knjiga, od kojih posebno valja istaći njegovu knjigu Policy, čije je drugo izdanje 2004. prevedeno na hrvatski jezik. Od novijih radova tu je The Work of Policy: An International Survey (2006.), te knjigu koju je uredio s nizozemskim kolegama Hoppeom i Noordegraafom Working for Policy (2010.).

Njegov središnji interes proučavanja vezan je uz proučavanje arhitekture procesa vladavine, odnosno, struktura i procesa kojima se kreiraju javne politike. Pri tome se oslanja na analitičke pristupe razvijene u političkoj znanosti, javnoj upravi i organizacijskoj teoriji. Objavio je i niz radova o politikama razvoja, naročito o ruralnom i lokalnom razvoju.

Sjednica uredništva časopisa "Hrvatska i komparativna javna uprava"

Obavještavamo članove uredništva časopisa “Hrvatska i komparativna javna uprava” da će se sjednica uredništva održati 18. ožujka 2011., u prostorijama Pravnog fakulteta u Zagrebu, Ćirilmetodska ulica 4, dvorana VII (u potkrovlju), s početkom u 14,15 sati.

Za sjednicu predlažemo slijedeći dnevni red:

1. konstituiranje novog Uredništva
2. ovjera zadnjeg zapisnika
3. prijedlog koncepcije časopisa u narednom periodu
4. prihvaćanje sadržaja broja 1/2011
5. financijske odluke
6. razno

Molimo da se pozivu odazovete i doprinesete kvaliteti rada Uredništva. Ako se niste u mogućnosti odazvati, molimo da se na drugi način (elektronskim putem, telefonski) izjasnite o pojedinim točkama dnevnog reda.

Glavni i odgovorni urednik: Prof. dr. sc. Ivan Koprić
Pomoćnik glavnog urednika: Dr. sc. Vedran Đulabić
Izvršna urednica: Romea Manojlović

Poziv - 12. izborna sjednica Skupštine Instituta za javnu upravu

Temeljem članka 15. stavka 3. i članka 19. stavka 2. Statuta Instituta za javnu upravu sazivam 12. izbornu sjednicu Skupštine Instituta za javnu upravu12. izbornu sjednicu Skupštine Instituta, koja će se održatiu ponedjeljak, 20. prosinca 2010. godine, s početkom u 14,00 sati, u prostorijama Društvenog veleučilišta u Zagrebu, dvorana 4, Gundulićeva 10.

Za sjednicu Skupštine predlažem slijedeći

D N E V N I R E D

1. Izvješće o radu Instituta za javnu upravu u razdoblju od 2008. – 2010. godine,
2. Izvješće o radu Sekcije prvostupnika Instituta za javnu upravu,
3. Financijsko izvješće za 2008., 2009. i 2010. godinu,
3. Izbor predsjednika, glavnog tajnika, Tajništva i Nadzornog odbora Instituta.

Nakon sjednice Skupštine sa zadovoljstvom Vas pozivamo na prigodni domjenak uz koji će biti održana i promocija knjiga Robert Blaževića „Upravna znanost“ i prof. dr. sc. Hrvoja Arbutine i doc. dr. sc. Tereze Rogić Lugarić „Osnove poreznog prava“

P R E D S J E D N I K

prof. dr. sc. Ivan Koprić

Tribina sekcije prvostupnika "Reforma agencija u Hrvatskoj"

Sekcija prvostupnika javne uprave poziva vas na tribinu “Reforma agencija u Hrvatskoj”, koja će se održati u ponedjeljak, 13. prosinca 2010. na Društvenom veleučilištu u Zagrebu, Gundulićeva 10, Dvorana I s početkom u 15:00 sati.

Predavači na tribini bit će doc. dr. sc. Anamarija Musa, Katedra za upravnu znanost Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Marko Kovačić, ravnatelj Zavoda za javnu upravu u Ministarstvu uprave.