savjetovanje

Godišnje savjetovanje Instituta za javnu upravu "Suradnja i razvoj jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave: europska i domaća perspektiva", Zagreb, 19. veljače 2015.

hands
Institut za javnu upravu organizira godišnje savjetovanje na temu "Suradnja i razvoj jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave: europska i domaća perspektiva", koje će se održati u četvrtak, 19. veljače 2015. s početkom u 9.00 h u dvorani Hrvatske obrtničke komore, Ilica 49, Zagreb.

Urednici savjetovanja su prof. dr. sc. Ivan Koprić (Pravni fakultet u Zagrebu), dr. sc. Mihovil Škarica (Pravni fakultet u Zagrebu) i Boris Milošević (Ministarstvo uprave).

Suradnja kao instrument konsolidacije i razvoja lokalne i regionalne samouprave, napose na metropolitanskim područjima. Novosti u sustavu regionalnog razvoja u Hrvatskoj. Europska grupacija za teritorijalnu suradnju – mogućnosti i perspektive za hrvatske lokalne i područne jedinice. Prekogranična suradnja lokalnih i regionalnih jedinica. Uspješnije privlačenje sredstava iz fondova Europske unije s lokalne i regionalne razine. Razvojni potencijal LEADER programa i uloga lokalnih akcijskih grupa u ruralnom razvoju. Uloga velikih gradova u ekonomskom razvoju. Financijski kapacitet gradova i lokalni razvoj. Kvaliteta lokalnih usluga.

Europski fondovi, domaće i prekogranično umrežavanje u duhu suradnje i partnerstva različitih teritorijalnih razina instrumenti su kojima se lokalne i regionalne jedinice jačaju i osposobljavaju za preuzimanje suvremene uloge poticanja lokalnog i regionalnog razvoja. Koliko je takav institucionalni ambijent razumljiv i pristupačan hrvatskim akterima? Jesu li prilike koje se unutar njega pružaju dovoljne da se nadiđu strukturne, financijske i druge manjkavosti hrvatskog sustava lokalne i područne samouprave te da odgode ili čak zamijene dublje reorganizacijske reforme u sustavu?

O tim i drugim srodnim temama govorit će: prof. dr. sc. Ivan Koprić (Pravni fakultet u Zagrebu), dr. sc. Jakša Puljiz (Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU), Boris Milošević (Ministarstvo uprave), dr. sc. Mihovil Škarica (Pravni fakultet u Zagrebu), izv. prof. dr. sc. Boris Bakota (Pravni fakultet u Osijeku), doc. dr. sc. Vedran Đulabić (Pravni fakultet u Zagrebu), dr. sc. Sanja Maleković (Institut za razvoj i međunarodne odnose), doc. dr. sc. Tereza Rogić Lugarić (Pravni fakultet u Zagrebu), dr. sc. Jasmina Džinić (Pravni fakultet)

Kotizacija za savjetovanje iznosi 1.000,00 kn, a uključuje radni materijal, knjigu "Dvadeset godina lokalne i područne (regionalne) samouprave u Hrvatskoj", dodatnu publikaciju Instituta za javnu upravu, ručak i osvježenje.

Program i prijavnica za savjetovanje

“Jesu li Hrvatskoj potrebne agencije?” - Savjetovanje Instituta za javnu upravu, 16. studenog 2012.

savjetovanje_3
Institut za javnu upravu organizirao je 16. studenog 2012. u prostorijama Hrvatske gospodarske komore savjetovanje na temu “Jesu li Hrvatskoj potrebne agencije? Regulacija i privatizacija javnih službi na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini”.

Urednici ovogodišnjeg savjetovanja Instituta bili su prof. dr. sc. Ivan Koprić, doc. dr. sc. Anamarija Musa i doc. dr. sc. Vedran Đulabić s Katedre za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Jasminka Trzun kao predstavnica Hrvatske gospodarske komore, prof. dr. sc. Ivan Koprić kao predsjednik Instituta za javnu upravu i dr. sc. Zoran Pičuljan u ime Ministarstva uprave uvodnim govorima pozdravili su više desetaka nazočnih znanstvenika, praktičara i političara naglašavajući važnost reorganizacije i repozicioniranja agencija u sustavu hrvatske javne uprave te izražavajući nadu da će savjetovanje iskristalizirati korisne preporuke i rješenja.

pročitajte više...

Savjetovanje Instituta za javnu upravu “Lokalna i regionalna samouprava između gospodarske krize i članstva u EU”

savjetovanje
Dana 16. studenoga 2011. u Palači Hrvatske gospodarske komore, Rooseveltov trg 2, Zagreb održano je cjelodnevno Savjetovanje Instituta za javnu upravu pod nazivom “Lokalna i regionalna samouprava između gospodarske krize i članstva u EU”. Savjetovanju je prisustvovalo stotinjak sudionika iz tijela državne uprave, lokalne i regionalne samouprave, pravosuđa, akademske zajednice i civilnog društva. O deset aktualnih tema - teritorijalnom preustroju RH, ustavnom jamstvu zaštite prava na lokalnu samoupravu, agencifikaciji kao novoj centralizaciji, korištenju odnosno perspektivama korištenja predpristupnih odnosno strukturnih fondova EU, novoj kohezijskoj politici EU i izazovima regionalne politike u RH, novoj regulaciji sustava javne nabave, problemima u komunalnom gospodarstvu, sustavima motivacije lokalnih službenika u zemljama Zapadnog Balkana, inicijativi Partnerstvo za otvorenu vlast te koracima nužnim za povećanje transparentosti lokalnih vlasti izlagali su redom prof. dr.sc. Ivan Koprić i Josip Jambrač, Antun Palarić, doc. dr.sc. Anamarija Musa, Dalibor Dvorny, dr.sc. Vedran Đulabić, Nada Gunjača, Desanka Sarvan, Gordana Karapandža, Joško Klisović i prof.dr.sc. Ivan Koprić.

Više informacija o održanim izlaganjima, provedenim diskusijama i usvojenim zaključcima na Savjetovanju moći ćete uskoro pronaći u novom broju časopisu “Hrvatska i komparativna javna uprava”, dok će tekstovi radova izlagača biti dostupni javnosti u novom priručniku Instituta za javnu upravu čije je izdanje u pripremi.

Održano savjetovanje "Kakva reforma lokalne i regionalne samouprave"

U organizaciji Instituta za javnu upravu, pod uredništvom prof. dr. sc. I. Koprića, mr. sc. T. Antića i M. Kovačića, 22. travnja 2010. godine u hotelu Sheraton održano je savjetovanje na temu: „Kakva reforma lokalne i regionalne samouprave?“. Otvaranje savjetovanja započelo je obraćanjem prof. dr. sc. I. Koprića, predstojnika Katedre za upravnu znanost Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predsjednika Instituta za javnu upravu, koji je izlaganja i raspravu na temu reforme lokalne i regionalne samouprave ocijenio veoma aktualnom s obzirom na goruće probleme s kojima se Vlada Republike Hrvatske odlučila uhvatiti u koštac najavivši skorašnje mjere reorganizacije lokalne i regionalne samouprave.
pročitajte više...

Godišnje savjetovanje Instituta za javnu upravu

Krajem travnja 2009. u Zagrebu će se održati godišnje savjetovanje Insituta za javnu upravu posvećeno novim institutima i novoj regulaciji općeg upravnog postupka te njihovoj ulozi u reformi i modernizaciji hrvatske javne uprave. Organiziranjem savjetovanja posvećenog modernizaciji općeg upravnog postupanja Institut za javnu upravu nastoji pridonijeti javnoj raspravi te upoznavanju znanstvene i stručne javnosti s novim institutima upravnog postupovnog prava u kontekstu reforme javne uprave u Hrvatskoj.

pročitajte više...