sjednica

Sjednica Tajništva Instituta za javnu upravu

IMG00381-20110627-1551
U prostorijama Društvenog veleučilišta u Zagrebu, u ponedjeljak 27. lipnja 2011. održana je sjednica Tajništva Instituta za javnu upravu, na kojoj su sudjelovali Ljiljana Karlovčan-Đurović, Marko Kovačić, mr.sc. Goranka Lalić Novak, prof. dr. sc. Gordana Marčetić, Branimir Posavec, Jasminka Trzun te predsjednik Instituta za javnu upravu prof.dr.sc. Ivan Koprić. Sjednici su prisustvovali i dr.sc. Vedran Đulabić i Daria Dubajić. Na sjednici, koju je u odsutnosti glavne tajnice Slavice Banić vodio Branimir Posavec, raspravljene su aktivnosti Instituta u razdoblju od posljednje sjednice Tajništva održane u veljači, kao i aktivnosti planirane do kraja godine.

Na izvrsno posjećenoj tribini o novoosnovanoj Državnoj školi za javnu upravu, održanoj 31. svibnja u Hrvatskoj gospodarskoj komori predavanje su održali prof.dr.sc. Gordana Marčetić s Pravnog fakulteta u Zagrebu i v.d. ravnatelja Državne škole Veljko Mudrić. Tribina je rezultirala konstruktivnom raspravom o budućnosti upravnog obrazovanja i usavršavanja u Hrvatskoj. Tribina Sekcije prvostupnika javne uprave o lokalnoj samoupravi održana je u Čakovcu 1. lipnja 2011., uz izlaganja prof.dr.sc. Gordane Marčetić, doc.dr.sc. Anamarije Muse i Mihovila Škarica s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Tribini su prisustvovali brojni sudionici, među njima i gradonačelnik i predsjednik gradskog vijeća Grada Čakovca i drugi predstavnici lokalne i županijske samouprave s područja Međimurske županije. Teme o kojima se raspravljalo bile su problem etike i/ili korupcije lokalnih službenika, mogućnosti poboljšanja lokalnog upravljanja te proces decentralizacije.

Zajedno s Međunarodnim udruženjem za političke znanosti (IPSA) i Hrvatskim politološkim društvom, Institut je sudjelovao u organizaciji međunarodne konferencije o iskustvima u razvoju javnih politika održane u Dubrovniku od 9.-12. lipnja 2011. Na konferenciji je izlagalo pedesetak stručnjaka za javne politike i javnu upravu iz Europe i svijeta. Radovi izlagača s konferencije na engleskom jeziku bit će objavljeni u časopisu “Hrvatska i komparativna javna uprava”, br. 3/2011, br. 4/2011 i br. 1 /2012.

Do kraja 2011. Institut planira izdavanje znanstveno-stručnih zbornika s prošlogodišnjeg savjetovanja o reformi lokalne i regionalne samouprave (u sunakladništvu s Društvenim veleučilištem u Zagrebu) te sa savjetovanja o Zakonu o upravnim sporovima (u sunakladništvu s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti). U izradi je i katalog knjiga od značenja za upravnu struku i priručnika za stručno usavršavanje upravnih službenika, izdanih u (su)nakladništvu Instituta. U tijeku je i priprema sadržajnog i vizualnog redizajna web stranica Instituta, čija posjećenost raste iz mjeseca u mjesec. Institut planira u listopadu ove godine organizirati savjetovanje na kojem bi se rasvijetlile teme vezane uz stanje i perspektive položaja i uloge lokalne i regionalne samouprave u uvjetima ekonomske krize i skorog članstva Hrvatske u EU.
Institut trenutno broji 296 članova te se nada da će se članstvo u njemu i ubuduće širiti na upravne stručnjake u javnom sektoru, ali i organizacije privatnog i neprofitnog sektora, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u inozemstvu te da će se sudjelovanje članstva u radu Instituta i suradnja još više intenzivirati.